Forskerspiren
I Hessdalsprosjektet får elevene ta del i et allerede pågående stort forskningsprosjekt. I forkant av leiren blir de presentert for mysteriet og noen teorier rundt lysfenomenene. De får lære om det man til nå har klart å finne ut og hvilke metoder man har brukt for å nå denne kunnskapen.
Under campen deltar de selv på innhenting av data.
Skolene oppfordres til å benytte nysgjerrigpermetoden i arbeidet.
Verdensrommet
Framtidsperspektiver, nysgjerrighet, undring og fascinasjon (Kunnskapsløftet) er sterkt fremtredende i Hessdalsprosjektet. Fra fjellbasene observerer man en utrolig nattehimmel. Hver base er utstyrt med astronomiteleskop.
Fenomener og stoffer
En av metodene man nå bruker for å søke å finne ut mer om Hessdalsfenomenet er å ta bilder av lyset med spektralfilter på kameraet. Elevene lærer hva man kan finne ut ved spektralanalyse og ser dette i praksis. De foretar også analyser av vann og jord der fenomenet har landet. I den senere tid har man hatt mye fokus på hva dette lyset kan inneholde evt. produsere av energi, og elevene trekkes inn i undringen omkring dette
Strømforsyning til utstyret på fjellbasene kommer fra solpanel og vindgenerator og elevene ser og lærer hvordan dette fungerer.
Teknologi og design
Elevene blir i løpet av campen kjent med, og lærer å betjene avanserte apparater og instrumenter som brukes i forskningarbeidet i Hessdalen. De kan også følge med på skjermer som viser observasjoner og som sender registreringene direkte til forskningsstasjon i Italia.
Mangfold i naturen
I løpet av campen oppholder man seg ute i naturen stort sett hele døgnet. Man opplever storslått fjellnatur natt og dag, og i forbindelse med arbeidet med vann og jordprøver trekkes temaer fra biologien inn.
Kropp og helse
Kosthold, trening og sunn livsstil blir naturlig satt på dagsordenen når elevene går i fjellet med oppakning og utstyr.